ЗЕЛЕНО ОБРАЗОВАНИЕ

Copyright: Umweltbundesamt

Зеленото образование и зелените вештини служат како катализатор за трансформација. EU4Green воведува иновативни наставни методологии, особено развој на модули за микро-акредитиви, во соработка со Иницијативата за образовни реформи на Југоисточна Европа (ERI SEE). Овие модули се дизајнирани да ги поттикнат клучните зелени вештини, опфаќајќи ги основните области како што се еколошка свест, енергетска ефикасност и одржливо земјоделство.

Предизвикот лежи во решавањето на јазот во вештините и квалитетот на образованието во Западен Балкан. Регионот постигна напредок во својот образовен пејзаж, но сепак има уште многу да се направи за да се усогласи со глобалните стандарди. Затоа, EU4Green е посветен на подобрување на квалитетот и релевантноста на формалното образование и промовирање на стекнување дополнителни компетенции. Проектот инвестира во иницијативи за подигање на наставните стандарди, збогатување на обуката на наставниците и поттикнување на континуиран професионален развој.

Мисијата на EU4Green е да работи кон зелени, одржливи економии во Западен Балкан. Преку посветеноста на висококвалитетно зелено образование, целта е да се опремат идните генерации со вештини и знаења потребни за напредување во зелена економија.

Diana Medre_Climate Change PIX EEA

Copyright: Diana Medre_Climate Change PIX EEA

ВИДИ ПОВЕЌ

Апр 26, 2024

ВЕСТИ

Регионална работилница за зелена транзиција со невладини организации

Со поддршка на проектниот партнер World University Service Austria (WUS), работилницата ЗЕЛЕНА ТРАНЗИЦИЈА - РЕГИОНАЛНИ ПОТРЕБИ ЗА ГРАДЕЊЕ НА КАПАЦИТЕТ НА ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ служеше за собирање влезни податоци и надградба на експертизата на ГО.

Окт 04, 2023

ВЕСТИ

Регионална работилница во Сараево истражува зелено образование и модули за микро-сертификати

Главната цел беше да се поддржат земјите од Западен Балкан во усогласување со Зелената агенда и постигнување климатска неутралност до 2050 година.

Zoe-Fotolia.com_PSC

Мај 09, 2023

ВЕСТИ

EU4GREEN: ПОЧЕТОК НА СЛЕДНАТА ФАЗА

Во понеделник, 8-ми мај 2023 година, Управниот комитет на проектот се состана онлајнсо цел да го одбележи почетокот на новата фаза на EU4Green Проектот и отпочнувањето на спроведувањето на активностите во шесте економии од Западен Балкан.

Chinnapong - Fotolia.com

Јун 17, 2022

ВЕСТИ

EU4GREEN: ПОЧЕТОК НА ПРОЕКТОТ ЗА ЗАПАДЕН БАЛКАН

На 17-ти јуни, Агенцијата за животна средина на Австрија (Umweltbundesamt), официјално го започна проектот EU4Green со хибриден настан во Црна Гора.