СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Copyright: shutterstock_1069118279

Северна Македонија е земја без излез на море лоцирана во срцето на Балканскиот Полуостров, со население од приближно 2,1 милиони луѓе. Позната е по својот планински терен, а низ средината тече реката Вардар.

Признаена како земја-кандидат за ЕУ во 2005 година, Северна Македонија ја потпиша Декларацијата од Софија во 2020 година, унапредувајќи ги своите стратегии за животна средина и давајќи приоритет на Зелената агенда во регионот на Западен Балкан.

Во последните години, Северна Македонија презеде дополнителни чекори кон еколошките цели и позелена иднина, поддржани и од ЕУ и проекти како EU4Green.

shutterstock_1716793438

Copyright: shutterstock_1716793438

ВИДИ ПОВЕЌ

eu4green

Окт 09, 2023

ВЕСТИ

Мониторинг и адаптација на климатските промени во земјоделството

EU4Green работилница за агроеколошки индикатори и одржливо користење на водата во земјоделството на 20 и 21 септември во Тирана

Umweltbundesamt

Јун 23, 2023

ВЕСТИ

ТРЕТМАНОТ НА ОТПАДНИТЕ ВОДИ ЈА ШТИТИ ЖИВОТНАТА СРЕДИНА И ЗДРАВЈЕТО

Правилниот третман на урбаните отпадни води е од клучно значење за подобрување на јавното здравје и благосостојбата на животната средина.

Zoe-Fotolia.com_PSC

Мај 09, 2023

ВЕСТИ

EU4GREEN: ПОЧЕТОК НА СЛЕДНАТА ФАЗА

Во понеделник, 8-ми мај 2023 година, Управниот комитет на проектот се состана онлајнсо цел да го одбележи почетокот на новата фаза на EU4Green Проектот и отпочнувањето на спроведувањето на активностите во шесте економии од Западен Балкан.

Chinnapong - Fotolia.com

Јун 17, 2022

ВЕСТИ

EU4GREEN: ПОЧЕТОК НА ПРОЕКТОТ ЗА ЗАПАДЕН БАЛКАН

На 17-ти јуни, Агенцијата за животна средина на Австрија (Umweltbundesamt), официјално го започна проектот EU4Green со хибриден настан во Црна Гора.