СРБИЈА

Copyright: shutterstock_280001477

Србија е земја без излез на море во центарот на Балканскиот Полуостров. Формирана е од Панонската рамнина, Балканските Планини и реките Дунав и Сава, со население од приближно 7 милиони жители.

Србија го доби статусот кандидат за ЕУ во март 2012 година. Со декларацијата од Софија за Зелената агенда за Западен Балкан од 2020 година, Србија се обврза дека ќе спроведе мерки во областа на климатските промени и спречувањето на загадувањето, развојот на енергијата, транспортот и циркуларната економија, како и како биодиверзитет, одржливо земјоделство и производство на храна.

За оваа зелена транзиција Србија е поддржана од проекти и иницијативи на ЕУ како EU4Green.

shutterstock_1490725043

Copyright: shutterstock_1490725043

ВИДИ ПОВЕЌ

eu4green

Окт 09, 2023

ВЕСТИ

Мониторинг и адаптација на климатските промени во земјоделството

EU4Green работилница за агроеколошки индикатори и одржливо користење на водата во земјоделството на 20 и 21 септември во Тирана

Umweltbundesamt

Јун 23, 2023

ВЕСТИ

ТРЕТМАНОТ НА ОТПАДНИТЕ ВОДИ ЈА ШТИТИ ЖИВОТНАТА СРЕДИНА И ЗДРАВЈЕТО

Правилниот третман на урбаните отпадни води е од клучно значење за подобрување на јавното здравје и благосостојбата на животната средина.

Zoe-Fotolia.com_PSC

Мај 09, 2023

ВЕСТИ

EU4GREEN: ПОЧЕТОК НА СЛЕДНАТА ФАЗА

Во понеделник, 8-ми мај 2023 година, Управниот комитет на проектот се состана онлајнсо цел да го одбележи почетокот на новата фаза на EU4Green Проектот и отпочнувањето на спроведувањето на активностите во шесте економии од Западен Балкан.

Chinnapong - Fotolia.com

Јун 17, 2022

ВЕСТИ

EU4GREEN: ПОЧЕТОК НА ПРОЕКТОТ ЗА ЗАПАДЕН БАЛКАН

На 17-ти јуни, Агенцијата за животна средина на Австрија (Umweltbundesamt), официјално го започна проектот EU4Green со хибриден настан во Црна Гора.