КОСОВО*

Copyright: shutterstock_1655186470

Сместено во Југоисточна Европа, Косово* е дом на приближно 1,8 милиони луѓе со различен етнички состав. Теренот на Косово* е дефиниран со планински и ридски карактеристики, што го прави центар за различни екосистеми.

Како кандидат за пристапување во ЕУ, Косово продолжува да ги усогласува своите политики со стандардите на Европската унија. Во октомври 2021 година, Косово* го одобри акциониот план за Зелената агенда за Западен Балкан, кој има за цел да придонесе за одржливиот социо-економски развој и зеленото закрепнување на регионот по пандемијата.

shutterstock_2140279573

Copyright: shutterstock_2140279573

*Оваа ознака не ги нарушува позициите за статусот и е во согласност со Резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ОН и мислењето на МСП за прогласувањето независност на Косово.

Корисни линкови:

European Parliament: 2022 Report on Kosovo

Kosovo Sustainable development: balkangreenfoundation.org

2030 Agenda-in-Kosovo-ENG.pdf

Regional Cooperation Council | Sofia Declaration on the Green Agenda for the Western Balkans (rcc.int)

ВИДИ ПОВЕЌ

Umweltbundesamt

Ное 14, 2023

ВЕСТИ

Соработката ја унапредува еколошката стратегија на Косово* за следната деценија

Косово* активно работи на „Стратегијата за заштита на животната средина и одржлив развој 2022 - 2031.“

eu4green

Окт 09, 2023

ВЕСТИ

Мониторинг и адаптација на климатските промени во земјоделството

EU4Green работилница за агроеколошки индикатори и одржливо користење на водата во земјоделството на 20 и 21 септември во Тирана

Umweltbundesamt

Јун 23, 2023

ВЕСТИ

ТРЕТМАНОТ НА ОТПАДНИТЕ ВОДИ ЈА ШТИТИ ЖИВОТНАТА СРЕДИНА И ЗДРАВЈЕТО

Правилниот третман на урбаните отпадни води е од клучно значење за подобрување на јавното здравје и благосостојбата на животната средина.

Zoe-Fotolia.com_PSC

Мај 09, 2023

ВЕСТИ

EU4GREEN: ПОЧЕТОК НА СЛЕДНАТА ФАЗА

Во понеделник, 8-ми мај 2023 година, Управниот комитет на проектот се состана онлајнсо цел да го одбележи почетокот на новата фаза на EU4Green Проектот и отпочнувањето на спроведувањето на активностите во шесте економии од Западен Балкан.

Chinnapong - Fotolia.com

Јун 17, 2022

ВЕСТИ

EU4GREEN: ПОЧЕТОК НА ПРОЕКТОТ ЗА ЗАПАДЕН БАЛКАН

На 17-ти јуни, Агенцијата за животна средина на Австрија (Umweltbundesamt), официјално го започна проектот EU4Green со хибриден настан во Црна Гора.