АЛБАНИЈА

Copyright: shutterstock_1655467072

Албанија е држава од Југоисточна Европа со приближно 2,76 милиони жители, позната по различните пејзажи од планините покриени со снег во албанските Алпи, до плодните низински рамнини кои се граничат со Јадранското и Јонското море.

Албанија доби статус на кандидат за ЕУ во јуни 2014 година. Во согласност со Декларацијата од Софија и Зелената агенда за Западен Балкан, Албанија е посветена на значајни реформи за да ги постигне еколошките и климатските цели на ЕУ.

Приоритетите на Албанија вклучуваат стратешки активности за одржлив социјален и економски развој, притоа заштита на природните ресурси од загадување и деградација, преку нивно интегрирано управување.

shutterstock_1614387421

Copyright: shutterstock_1614387421

ВИДИ ПОВЕЌ

eu4green

Окт 09, 2023

ВЕСТИ

Мониторинг и адаптација на климатските промени во земјоделството

EU4Green работилница за агроеколошки индикатори и одржливо користење на водата во земјоделството на 20 и 21 септември во Тирана

Umweltbundesamt

Јун 23, 2023

ВЕСТИ

ТРЕТМАНОТ НА ОТПАДНИТЕ ВОДИ ЈА ШТИТИ ЖИВОТНАТА СРЕДИНА И ЗДРАВЈЕТО

Правилниот третман на урбаните отпадни води е од клучно значење за подобрување на јавното здравје и благосостојбата на животната средина.

Zoe-Fotolia.com_PSC

Мај 09, 2023

ВЕСТИ

EU4GREEN: ПОЧЕТОК НА СЛЕДНАТА ФАЗА

Во понеделник, 8-ми мај 2023 година, Управниот комитет на проектот се состана онлајнсо цел да го одбележи почетокот на новата фаза на EU4Green Проектот и отпочнувањето на спроведувањето на активностите во шесте економии од Западен Балкан.

Chinnapong - Fotolia.com

Јун 17, 2022

ВЕСТИ

EU4GREEN: ПОЧЕТОК НА ПРОЕКТОТ ЗА ЗАПАДЕН БАЛКАН

На 17-ти јуни, Агенцијата за животна средина на Австрија (Umweltbundesamt), официјално го започна проектот EU4Green со хибриден настан во Црна Гора.