КАДЕ ШТО РАБОТИМЕ

6 ЕКОНОМИЈА, 1 ЦИЉ

Проектот EU4Green го поддржува Западениот Балкан – Албанија, Босна и Херцеговина, Косово*, Црна Гора, Северна Македонија и Србија – во спроведувањето на Зелената агенда

ВИДИ ПОВЕЌЕ

ВЕСТИ

Се бара: Експерти за живеалишта

EU4Green бара експерти за типови на живеалишта на ЕУ во WB6. Краен рок: 1 ноември 2023 година.

ВИДИ ПОВЕЌЕ

ТЕМИ

OД БИОДИВЕРЗИТЕТ ДО ЗЕЛЕНИ ФИНАНСИИ

EU4Green се занимава со неколку еколошки предизвици и меѓусекторски прашања

ВИДИ ПОВЕЌЕ
Small green triangle

Dark blue triangle left ВЕСТИ И НАСТАНИ Dark blue triangle right

ДОБРЕДОЈДОВТЕ ВО ПОЗЕЛЕНА ИДНИНА

Green triangle left ВИДИ СЕ

Јун 03, 2024

Интервју: Водата е нашиот извор на живот

Во ова интервју, експертот на EU4Green, Харалд Лоишандл-Вајс, ја објаснува горливата тема за загадувањето на водата, ризикот од загадувачи и важноста на неопходните активности.

Мај 09, 2024

Ден на Европа – од мирна до зелена Европа

Денот на Европа, кој го славиме денес, во чест на трајниот мир и заедничките напори, го насочува нашето внимание кон актуелните заеднички грижи и определба на ЕУ да ја трансформира Европа во модерна, зелена животна средина за сите нас.

Small blue triangle

Dark blue triangle left КАДЕ РАБОТИМЕ Dark blue triangle right

ТЕКОВНАТА EU4GREEN СВЕСТ

Blue triangle left ВИДИ СЕ
Small dark yellow triangle

Dark blue triangle left ТЕМИ Dark blue triangle right

ДОБРЕДОЈДОВТЕ ВО ПОЗЕЛЕНА ИДНИНА

Dark yellow triangle left ВИДИ СЕ
Osman Kartal, Sustainably Yours - EEA

ЦИРКУЛАРНА ЕКОНОМИЈА

Во 2020 година, шесте економии од Западен Балкан се обврзаа да го отворат патот кон одржлива циркуларна економија, како дел од спроведувањето на Зелената агенда.

Umweltbundesamt

НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА ВОДИТЕ

Додека Декларацијата од Софија ги поставува темелите за справување со предизвиците со водата во Западен Балкан, сè уште се потребни значителни напори и ресурси за да се подобри усогласувањето на регионот со стандардите за вода на ЕУ.

Small green triangle

Small dark blue triangle БИБЛИОТЕКА Small dark blue triangle

Оваа содржина е достапна само на англиски јазик

Umweltbundesamt

Factsheet

Know-how for the Green Agenda

Project description, key facts and objectives of EU4Green