БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Copyright: shutterstock_252866515

Босна и Херцеговина (БИХ) е позната по своите природни ресурси, реките, езерата, шумите и дивиот свет.

БиХ доби статус на кандидат за ЕУ во декември 2022 година. Според Декларацијата од Софија, БИХ започна да се занимава со голем број реформи поврзани со животната средина, вклучувајќи ги чекорите за справување со загадувањето на воздухот и водата, како и уништувањето на шумите.

Стратешките приоритети на БИХ, во согласност со правото на ЕУ и поврзани со различни полиња од Зелената агенда, опфаќаат активности за зачувување на природните богатства и за правење на БиХ позелена, поодржлива економија за нејзините граѓани и европската заедница.

shutterstock_97564751

Copyright: shutterstock_97564751

ВИДИ ПОВЕЌ

Mak Kapetanović

Ное 07, 2023

НАСТАНИ

Event date: Окт 4, 2023

Едукација и развој на зелени вештини преку микро-дипломски модули

Регионалната работилница одржана во Сараево, Босна и Херцеговина на 4 октомври

eu4green

Окт 09, 2023

ВЕСТИ

Мониторинг и адаптација на климатските промени во земјоделството

EU4Green работилница за агроеколошки индикатори и одржливо користење на водата во земјоделството на 20 и 21 септември во Тирана

Umweltbundesamt

Јун 23, 2023

ВЕСТИ

ТРЕТМАНОТ НА ОТПАДНИТЕ ВОДИ ЈА ШТИТИ ЖИВОТНАТА СРЕДИНА И ЗДРАВЈЕТО

Правилниот третман на урбаните отпадни води е од клучно значење за подобрување на јавното здравје и благосостојбата на животната средина.

Zoe-Fotolia.com_PSC

Мај 09, 2023

ВЕСТИ

EU4GREEN: ПОЧЕТОК НА СЛЕДНАТА ФАЗА

Во понеделник, 8-ми мај 2023 година, Управниот комитет на проектот се состана онлајнсо цел да го одбележи почетокот на новата фаза на EU4Green Проектот и отпочнувањето на спроведувањето на активностите во шесте економии од Западен Балкан.

Chinnapong - Fotolia.com

Јун 17, 2022

ВЕСТИ

EU4GREEN: ПОЧЕТОК НА ПРОЕКТОТ ЗА ЗАПАДЕН БАЛКАН

На 17-ти јуни, Агенцијата за животна средина на Австрија (Umweltbundesamt), официјално го започна проектот EU4Green со хибриден настан во Црна Гора.