VIJESTI

Međunarodna radionica na temu zagađenja i zemljišta i strategija monitoringa

Copyright: Irida Haxhi

Posvećena rješavanju problema zagađenja zemljišta i strategija monitoringa, međunarodna radionica održana u Tirani, okupila je stručnjake i zainteresovane strane iz Evrope i Zapadnog Balkana. Pod vođstvom Marte Wepner-Banko iz Umweltbundesamta (Agencija za zaštitu životne sredine Austrije) i Sigberta Hubera iz iste organizacije, radionica je organizovana u dva dijela tokom dva dana.

Dio 1: Sistem za identifikaciju zagađenih lokacija i ključne zagađivačke aktivnosti

Prvi dio radionice je počeo kafom dobrodošlice, nakon čega su uslijedili uvodni govori Sigberta Hubera i Abdulle Diku, koji su predstavili dnevni red i pružili smjernice za sastanak. Učesnici su se kratko predstavili prije početka diskusije.

Ključne prezentacije uključivale su pregled planiranih aktivnosti i isporuka za projektni stub Dekantaminacija tla Marte Wepner-Banko, istraživanje o upravljanju zagađenim zemljištem u Evropi i SAD-u Iraklisa Panagiotakisa iz Grčke, te uvide u sistem upravljanja zagađenim  zemljištem u Austriji.

Predstavnici Srbije, Grčke i Sjeverne Makedonije predstavili su ažurirane statuse identifikacije zagađenih lokacija i tekuće projekte usmjerene ka dekontaminaciji zemljišta. Dan je završen diskusijom o metodama identifikacije lokacija sa potencijalnom istorijom zagađenja i ključnim zagađivačkim aktivnostima, uz razmjenu uvida i ideja za primjenu u ekonomijama Zapadnog Balkana.

Dio 2: Stanje monitoringa zagađenja zemljišta u zemljama Zapadnog Balkana

Drugi dan radionice, pod vođstvom Sigberta Hubera, fokusirao se na monitoring zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu. Prezentacije su istakle nacionalne i regionalne propise, dizajn i učestalost monitoringa, mjere parametara, upotjebljene analitičke metode i buduće planove za monitoring zemljišta.

Stručnjaci iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore i Srbije podijelili su uvide u svoje inicijative za monitoring zemljišta, olakšavajući diskusije o sličnostima, razlikama i budućim pravcima. Dan je završen pregledom sljedećih koraka i završnim riječima Sigberta Hubera.

Tokom radionice, učesnici su se uključili u produktivne razmjene, postavljajući temelje za kontinuiranu saradnju i razvoj efikasnih strategija za rješavanje problema zagađenja tla i izazova monitoringa u regionu.

Radionica je zaključena zajedničkom večerom 16. oktobra i zajedničkim ručkom 17. oktobra, pružajući prilike za neformalno umrežavanje i dopunske diskusije među učesnicima.