VIJESTI

Dan Evrope – od trajnog mira do zdrave okoline

Copyright: Nenad Konstatinovic

Dan Evrope, koji obilježavamo danas, u čast trajnog mira i zajedničkog napora, usmjerava našu pažnju na trenutnu zajedničku zabrinutost i odlučnost EU-a da transformira Europu u moderno, zeleno životno okruženje za sve nas.

Svakog 9. maja, Evropljani slave Dan Evrope, odajući počast početku političke i ekonomske integracije kontinenta, i postignuću dugotrajnog mira kroz dugogodišnji kolektivni napor.

Ova proslava datira iz 1950. godine, kada je Robert Šuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, održao svoju značajnu deklaraciju predlažući da Francuska i Njemačka udruže svoju proizvodnju uglja i čelika. Temelji za današnju Evropsku uniju tada su postavljeni.

“Evropa neće biti stvorena odjednom, niti prema jednom planu. Bit će izgrađena kroz konkretne uspjehe koji prvo stvaraju de facto solidarnost”, rekao je francuski državnik u svom govoru.

Danas, njegove riječi odjekuju i u drugim kontekstima, poput zajedničke zabrinutosti za okoliš. Evropska unija sada stoji ujedinjena u zajedničkim naporima da postigne ekološke ciljeve i stvori zelene, zdrave, otporne uvjete života za sve Evropljane, za sve ljude svijeta. Kao što je Šuman rekao – Evropa neće biti stvorena odjednom, sada također znamo da izgradnja zelene Europe također ne može biti učinjena odjednom. Potrebni su trud, vrijeme i snažna saradnja, ali to se može postići, radeći zajedno prema istom cilju, na korist svih.

Klimatske promjene i degradacija okoliša postale su egzistencijalna prijetnja Evropi i svijetu. Da bi prevladali ove izazove, Evropski zeleni sporazum će transformirati EU u modernu, resursno učinkovitu i konkurentnu ekonomiju. Stoga, kroz Zelenu agendu za Zapadni Balkan (GAWB), EU podržava region u efikasnoj implementaciji koraka, mjera i promjena Zeljene Agende, kako je propisano u Sofijskoj deklaraciji kojoj su lideri Zapadnog Balkana se obavezali 2020. godine.

EU4Green igra važnu ulogu u tome. Projekt je posvećen unapređenju tranzicije Zapadnog Balkana u moderne, resursno učinkovite i konkurentne ekonomije gdje je rast odvojen od emisije stakleničkih plinova, upotrebe resursa i generacije otpada i gdje se teži klimatskoj otpornosti.

EU4Green pomaže šest ekonomija Zapadnog Balkana (ZB6) da implementiraju GAWB u svoje nacionalne planove, akcije i reforme, te dalje usklade i implementiraju relevantnu pravnu stečevinu EU.

Kroz svoje aktivnosti projekt olakšava koordinaciju korisnika u svim sektorima i na različitim nivoima vlasti, kako bi se osiguralo vlasništvo nad procesom koji uključuje cjelokupnu ekonomiju i društvo.

Kroz saradnju s vladama, institucijama i civilnim društvom, EU4Green je organizovao mnoge radionice i događaje koji su uključili stotine učesnika iz različitih sektora. Kako nivo i intenzitet saradnje rastu kroz projekat, u narednoj godini i po projekat će nastaviti organizirati različite aktivnosti u nekoliko oblasti GAWB, posvećujući posebnu pažnju svakom stubu Zelene Agende i uzimajući u obzir specifične potrebe svake od ekonomija ZB6.

Ove sesije su od osnovne vrijednosti za integraciju ekološke održivosti u javnu politiku i prakse. Napori EU4Green-a usmjereni su na stvaranje operativnih strategija s ministarstvima i partnerima, osiguravajući dugoročni uspjeh za ekološki i ekonomski pejzaž regije.

Dok slavimo Evropu danas i, tim povodom, i postignuća EU4Green-a, ostajemo posvećeni unapređenju naših zajedničkih napora. Aktivnosti projekta nisu samo podstakle razmjenu znanja već su i ojačale partnerstva na svim nivoima upravljanja.

Pred nama je puno posla, snažna posvećenost i dobra saradnja ključni su za postizanje ciljeva Evropskog zelenog sporazuma i Zelene Agende za Zapadni Balkan. Vraćajući se Šumanovim riječima – to se ne može učiniti odjednom, ali zajedničkim snagama i zajedničkom posvećenošću, može i treba biti učinjeno!