VIJESTI

EU4GREEN: POČETAK PROJEKTA ZA ZAPADNI BALKAN

Copyright: Chinnapong-Fotolia.com

Dana 17. juna, Umweltbundesamt, Agencija za životnu sredinu Austrije, službeno je pokrenula projekt EU4Green hibridnim događajem u Crnoj Gori. Cilj je podržati ekonomije Zapadnog Balkana u implementaciji Zelene Agende, regionalnog strateškog puta EU-a protiv klimatske krize, i pokrenuti odgovarajuće reforme.

Gdje se nalaze ekonomije Zapadnog Balkana u implementaciji Zelene Agende? Kakvi su izazovi i prilike koje ova strategija donosi za ekonomiju i društvo? I kako EU4Green može pomoći u otvaranju puta prema modernoj, klimatski neutralnoj i resursno učinkovitoj ekonomiji? Na ova i druga pitanja odgovaraće visoki predstavnici i dionici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova* i Srbije, kao i stručnjaci iz Evropske Unije i Agencije za životnu sredinu Austrije na događaju EU4Green početka projekta 17. juna u Budvi, Crna Gora, i onlajn.

Ovaj događaj služi kako bi se raspravljalo o prethodnim iskustvima iz višegodišnjih transnacionalnih EU programa za implementaciju Zelene Agende i kako bi se koristila za novi projekat. Radionica prethodnog dana fokusiraće se na preduslove i faktore uspjeha za nacionalnu i regionalnu implementaciju Zelene Agende na Zapadnom Balkanu. Učesnici će takođe istražiti sinergije između EU4Green-a i inicijativa regionalne saradnje poput Regionalnog savjeta za saradnju.

EU4GREEN: IZLAZ IZ KLIMATSKE KRIZE

Do 2025. godine, stručnjaci iz Agencije za životnu sredinu Austrije podržavaće ekonomije Zapadnog Balkana u ime Evropske Komisije u suočavanju s klimatskom krizom i napredovanju u procesu pristupanja EU. Osnova je Zelena Agenda za Zapadni Balkan. Ona stvara uslove za smanjenje zagađivača u životnoj sredini, očuvanje biodiverziteta, promociju cirkularne ekonomije i održivije poljoprivrede. Tim projekta EU4Green razvija konkretne planove za njegovu implementaciju zajedno s vlastima na Zapadnom Balkanu i nacionalnim predstavnicima iz industrije i civilnog društva. Osim toga, proširuje se praćenje i izvještavanje kako bi se zaštitili ljudi i životna sredina. Finansijski resursi za novi projekat dolaze od Evropske Komisije. Na nacionalnom nivou, projekat se sufinansira od strane Austrijske razvojne agencije.

Umweltbundesamt

Copyright: Umweltbundesamt

*Ovo označavanje ne prejudicira status i u skladu je s UNSCR 1244 i ICJ mišljenjem o deklaraciji nezavisnosti Kosova.

Za informacije o projektu, molimo kontaktirajte:
eu4green@umweltbundesamt.at